Resepi Masak Asam

Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam (Merangsang Selera) Resepi.My
Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam (Merangsang Selera) Resepi.My from resepi.my

Resepi masak asam merupakan salah satu hidangan yang cukup popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini memang dikenali dengan keasaman yang khas dan pedas yang sedap. Terdapat pelbagai jenis hidangan masak asam seperti masak asam pedas, masak asam ikan, dan banyak lagi. Bagi anda yang ingin mencuba resepi masak asam, berikut adalah beberapa jenis hidangan masak asam yang boleh dicuba.

Masak Asam Pedas

Masak asam pedas merupakan hidangan yang paling popular di kalangan masyarakat Malaysia. Biasanya hidangan ini disajikan dengan ikan kembung, ikan pari atau ikan tenggiri. Resepi masak asam pedas ini memerlukan bahan-bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, belacan, serai, asam jawa, gula, air dan ikan.

Ingredient:

  • 10 biji cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci belacan
  • 2 batang serai
  • 1 biji asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 500g ikan kembung

Instructions:

  1. Tumbuk cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan sehingga hancur.
  2. Tumis bahan yang telah ditumbuk bersama serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan air, asam jawa dan gula dan biarkan mendidih.
  4. Letakkan ikan dan biarkan ia masak sehingga empuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Resepi masak asam pedas ini mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan tubuh badan.

Masak Asam Ikan

Resepi masak asam ikan juga sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Biasanya hidangan ini disajikan dengan ikan tenggiri atau ikan merah. Resepi masak asam ikan ini memerlukan bahan-bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, belacan, serai, asam jawa, gula, air dan ikan.

Ingredient:

  • 10 biji cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci belacan
  • 2 batang serai
  • 1 biji asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 500g ikan tenggiri

Instructions:

  1. Tumbuk cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan sehingga hancur.
  2. Tumis bahan yang telah ditumbuk bersama serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan air, asam jawa dan gula dan biarkan mendidih.
  4. Letakkan ikan dan biarkan ia masak sehingga empuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Resepi masak asam ikan ini mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan tubuh badan.

Masak Asam Pedas Udang

Resepi masak asam pedas udang juga sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini mempunyai rasa pedas dan masam yang menyegarkan. Resepi masak asam pedas udang ini memerlukan bahan-bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit, belacan, serai, asam jawa, gula, air dan udang.

Ingredient:

  • 10 biji cili kering
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci belacan
  • 2 batang serai
  • 1 biji asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • 1 cawan air
  • 500g udang

Instructions:

  1. Tumbuk cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan sehingga hancur.
  2. Tumis bahan yang telah ditumbuk bersama serai sehingga naik bau.
  3. Masukkan air, asam jawa dan gula dan biarkan mendidih.
  4. Letakkan udang dan biarkan ia masak sehingga empuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Resepi masak asam pedas udang ini mengandungi pelbagai nutrien seperti protein, vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan tubuh badan.

Jadi, itulah beberapa resepi masak asam yang boleh dicuba di rumah. Selamat mencuba!

Schema JSON-LD and Rich Snippet

Link copied to clipboard.