Resepi Dalca

Resepi Dalca Kaki dan Tengkuk Ayam Super Sedap! Saji.my
Resepi Dalca Kaki dan Tengkuk Ayam Super Sedap! Saji.my from saji.my

Resepi Dalca adalah hidangan tradisional Malaysia yang terkenal dengan perpaduan rempah dan sayur-sayuran. Hidangan ini biasanya dimakan bersama nasi putih dan lauk-pauk seperti ayam, ikan atau daging.

Bahan-bahan:

  • 1 biji kentang
  • 1 biji lobak merah
  • 1 biji terung
  • 1 cawan daging lembu
  • 1 cawan kacang panjang
  • 1 cawan kobis
  • 1 cawan bendi
  • 1 cawan tomat
  • 1 cawan santan
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 camca besar serbuk kunyit
  • 1 camca besar serbuk cili
  • 1 camca besar jintan manis
  • 1 camca besar ketumbar
  • Garam secukup rasa
  • Aceite de oliva

Cara Memasak:

  1. Potong semua sayur-sayuran dan daging dalam saiz yang serupa.
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
  3. Tumis bahan-bahan kisar dalam kuali dengan sedikit minyak hingga naik bau.
  4. Tambahkan serbuk kunyit, serbuk cili, jintan manis dan ketumbar.
  5. Kacau sebati dan biarkan ia masak sebentar.
  6. Tambahkan semua sayur-sayuran dan daging dalam kuali.
  7. Kacau rata dan biarkan ia masak selama 10 minit.
  8. Tambahkan santan dan daun limau purut.
  9. Kacau rata dan masak lagi selama 10 minit.
  10. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk-pauk.

Informasi Nutrisi:

Resepi Dalca sangat kaya dengan serat, vitamin dan mineral dari sayur-sayuran. Ia juga mengandungi protein tinggi dari daging dan santan. Walau bagaimanapun, ia mengandungi sedikit lemak dan kalori. Ia adalah hidangan yang sihat dan menyelerakan.

Jadi, itulah resepi Dalca yang mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah. Nikmati hidangan tradisional Malaysia ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda hari ini!

Semoga anda dapat mencuba resepi ini dan menyukainya! Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan orang lain juga. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.