Resepi Biskut Mazola Che Nom

Resepi Biskut Mazola Mudah Amat Rasa Rangup dan Nikmat Saji.my
Resepi Biskut Mazola Mudah Amat Rasa Rangup dan Nikmat Saji.my from saji.my

Memikat Selera dengan Biskut Mazola Che Nom

Biskut Mazola Che Nom adalah salah satu hidangan pencuci mulut yang popular di Malaysia. Hidangan ini mempunyai rasa yang sedap dan enak dimakan bersama-sama dengan minuman hangat atau sejuk. Resepi biskut Mazola Che Nom ini amat mudah untuk diikuti dan boleh dibuat dengan mudah di rumah. Dalam artikel ini, kita akan berkongsi dengan anda resepi biskut Mazola Che Nom yang sedap dan mudah untuk dibuat.

Bahan-bahan

  • 200g tepung gandum
  • 100g tepung jagung
  • 150g tepung kastad
  • 200g mentega
  • 100g gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 sudu teh garam
  • 50g serbuk koko
  • 50g kacang tanah yang dicincang
  • 50g kismis yang dicincang

Cara-cara Memasak

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
  2. Ayatkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastad dan serbuk koko dalam satu bekas.
  3. Pukul mentega dan gula halus hingga sebati.
  4. Tambahkan kuning telur, esen vanila dan garam ke dalam adunan mentega dan gula halus. Gaul rata.
  5. Campurkan adunan tepung ke dalam adunan mentega dan gula halus. Gaul rata.
  6. Letakkan adunan ke dalam acuan biskut yang telah dilapikkan dengan kertas minyak.
  7. Sentuhkan kacang tanah dan kismis ke atas biskut.
  8. Bakar biskut selama 15-20 minit.
  9. Angkat biskut dari acuan dan biarkan ia sejuk.

Informasi Nutrisi

Biskut Mazola Che Nom mengandungi 80 kalori, 10g karbohidrat, 1g protein, 4g lemak dan 2g serat kasar pada setiap sajian.

Jadi, itulah resepi untuk membuat biskut Mazola Che Nom yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Anda boleh menikmati hidangan ini bersama-sama dengan keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!

Terima kasih kerana membaca artikel ini. Kami berharap anda telah menikmati resepi yang telah dikongsikan. Jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan anda dan jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi yang telah dikongsikan. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.