Resepi Kek Cawan

Resepi Kek Cawan Lembut (Sedap dan Mudah) Resepi.My
Resepi Kek Cawan Lembut (Sedap dan Mudah) Resepi.My from resepi.my

Ada banyak jenis kek yang boleh dihasilkan. Salah satunya adalah kek cawan. Kek cawan biasanya dihasilkan menggunakan cawan sebagai alat ukur. Ia merupakan kek yang sangat mudah dibuat dan boleh disediakan dengan berbagai jenis topping atau hiasan mengikut selera. Berikut adalah resepi kek cawan yang boleh dicuba di rumah.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1. Bahan untuk kek:

- 1 cawan tepung gandum

- ½ cawan gula

- 1 sudu teh baking powder

- 1 biji telur

- ½ cawan susu pekat manis

- ½ cawan minyak masak

- 1 sudu teh esen vanilla

2. Bahan untuk hiasan:

- Whipping cream

- Buah-buahan segar seperti strawberi, kiwi, blueberry dan lain-lain

- Coklat pekat dipotong kecil-kecil

Cara-cara penyediaan:

1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.

2. Campurkan tepung gandum, gula dan baking powder dalam satu mangkuk dan gaul rata.

3. Masukkan telur, susu pekat manis, minyak masak dan esen vanilla ke dalam mangkuk tersebut dan kacau rata. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.

4. Tuangkan adunan ke dalam cawan yang telah dialaskan dengan kertas kek cawan sehingga ¾ penuh.

5. Bakar kek selama 20-25 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.

6. Keluarkan kek dari dalam oven dan biarkan ia sejuk selama 10-15 minit.

7. Hias kek dengan whipping cream, buah-buahan segar dan coklat yang telah dipotong kecil-kecil.

Informasi Nutrisi:

Setiap kek cawan mengandungi kira-kira 200-250 kalori.

Ini adalah resepi kek cawan yang mudah dan sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan hias kek dengan pelbagai jenis topping mengikut selera anda. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk mencuba resepi kek cawan ini di rumah. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.