Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style

Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style. Qiya Saad
Resepi Ayam Masak Halia Chinese Style. Qiya Saad from qiyasaad.blogspot.com

Bahan-bahan:

- 500g ayam

- 1 inci halia

- 3 ulas bawang putih

- 2 sudu besar sos tiram

- 1 sudu besar sos cili

- 1/2 sudu teh garam

- 1/2 sudu teh lada hitam

- 1/2 sudu teh gula

- 2 sudu besar minyak masak

- 1/2 cawan air

Cara-cara:

1. Potong ayam kepada saiz yang diingini.

2. Hiris halia dan bawang putih.

3. Panaskan minyak dalam kuali.

4. Tumis halia dan bawang putih sehingga naik bau.

5. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam bertukar warna.

6. Masukkan sos tiram, sos cili, garam, lada hitam, dan gula. Gaul rata.

7. Masukkan air dan biarkan masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat.

8. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.

Informasi Nutrisi:

Sajian ini mengandungi kira-kira 350 kalori dan 25g protein.

Ayam masak halia Chinese Style merupakan salah satu hidangan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini mempunyai rasa pedas dan sedikit manis, serta mempunyai aroma yang sangat wangi. Untuk anda yang suka dengan hidangan pedas, hidangan ini sangat-sangat sesuai untuk anda.

Untuk membuat hidangan ini, anda akan memerlukan ayam, halia, bawang putih, sos tiram, sos cili, garam, lada hitam, gula, minyak masak, dan air. Pastikan anda membeli ayam yang segar dan bersihkan ayam dengan betul sebelum memasak.

Untuk memasak hidangan ini, pertama-tama potong ayam kepada saiz yang diingini. Kemudian, hiris halia dan bawang putih. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis halia dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam bertukar warna. Masukkan sos tiram, sos cili, garam, lada hitam, dan gula. Gaul rata. Masukkan air dan biarkan masak sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Hidangan ayam masak halia Chinese Style siap dihidangkan dengan nasi panas.

Selamat mencuba!

Jangan lupa kongsikan resepi ini bersama rakan-rakan dan keluarga anda.

Terima kasih kerana membaca!

Link copied to clipboard.