Resepi Kuih Ulat Bulu

resepi kuih ulat bulu simple Virginia Russell
resepi kuih ulat bulu simple Virginia Russell from momovirginiarussell.blogspot.com

Kuih ulat bulu merupakan salah satu jenis kuih tradisional yang cukup popular di kalangan masyarakat Malaysia. Kuih ini biasanya dihidangkan semasa majlis kenduri atau sebagai pencuci mulut. Resepi kuih ulat bulu yang akan saya kongsikan ini sangat mudah untuk diikuti dan pasti akan memuaskan selera anda.

Ingredient

  • 300g tepung beras
  • 200g gula merah
  • 2 helai daun pandan
  • 1 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • Minyak masak secukupnya

Instructions

  1. Campurkan tepung beras, gula merah, daun pandan dan garam dalam satu bekas.
  2. Perlahan-lahan tuangkan air sambil dikacau hingga adunan menjadi sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
  4. Setelah selesai kukus, biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dipotong-potong.
  5. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng kuih ulat bulu sehingga keperangan.
  6. Angkat dan toskan minyak sebelum dihidangkan.

Nutrition

Setiap hidangan kuih ulat bulu mengandungi kira-kira 200 kalori, 3g lemak, 40g karbohidrat, 1g protein dan 50mg sodium.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resipi kuih ulat bulu yang mudah dan sedap ini. Saya pasti anda akan jatuh cinta dengan rasanya yang unik dan menggiurkan. Selamat mencuba!

Sekianlah resepi kuih ulat bulu yang mudah dan sedap ini. Jangan lupa untuk mencubanya di rumah dan rasai keunikan rasanya. Terima kasih kerana membaca!

Link copied to clipboard.