Resepi Sambal Kering Ikan Bilis Yang Sedap Dan Pedas

Sweetmama Resepi Sambal Ikan Bilis Goreng Kering
Sweetmama Resepi Sambal Ikan Bilis Goreng Kering from mamakerry.blogspot.com

Jika anda gemar dengan hidangan yang pedas dan bersaiz kecil, pasti anda tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba hidangan sambal kering ikan bilis. Hidangan ini biasanya dimakan sebagai hidangan sampingan dan sangat sesuai untuk dicicah dengan nasi panas yang baru dihidangkan.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan ikan bilis kering
  • ½ cawan bawang merah yang dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih yang dihiris halus
  • 5 biji cili kering yang dikisar
  • 1 sudu besar gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

1. Pertama sekali, rendamkan ikan bilis kering dengan air selama 5 minit. Kemudian, toskan ikan bilis dan biarkan kering selama 10 minit.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.

3. Masukkan cili kering yang telah dikisar dan kacau sebati sehingga cili garing.

4. Masukkan ikan bilis kering dan kacau sebati selama 5 minit.

5. Tambahkan gula merah dan garam ke dalam kuali dan kacau sebati.

6. Biarkan sambal kering ikan bilis masak selama 10 minit atau sehingga ikan bilis garing dan kering.

7. Setelah sambal kering ikan bilis masak, angkat dari kuali dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Informasi Nutrisi:

Jumlah hidangan: 4

Saiz hidangan: 1 sudu besar

  • Kalori: 68
  • Lemak: 3.9g
  • Karbohidrat: 4.7g
  • Protein: 3.2g
  • Natrium: 358mg

Sambal kering ikan bilis ini sangat sesuai untuk dimakan sebagai hidangan sampingan yang pedas dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan rasai nikmatnya bersama-sama dengan nasi panas yang baru dihidangkan. Selamat mencuba!

Terima kasih kerana membaca resepi sambal kering ikan bilis yang sedap dan pedas ini. Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau komen, sila tinggalkan di bawah.

Link copied to clipboard.