Resepi Kam Heong Ayam

Resipi Ayam Kam Heong oleh Norhafira Cookpad
Resipi Ayam Kam Heong oleh Norhafira Cookpad from cookpad.com

Siapa yang tidak suka ayam? Ia adalah makanan yang serba boleh dan sesuai dengan apa sahaja jenis masakan. Tetapi kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda satu resepi ayam yang pasti akan menggoda lidah anda - Resepi Kam Heong Ayam.

Ingredients:

  • 1 ekor ayam (potong kecil-kecil)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 6 kuntum kari
  • 1 biji bawang besar (cincang halus)
  • 3 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 2 inci halia (cincang halus)
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Daun kari

Instructions:

  1. Gaulkan ayam dengan sos tiram, sos cili, serbuk kari, serbuk kunyit, garam, dan lada hitam.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari, dan kuntum kari sehingga naik bau.
  3. Tambahkan ayam dan kacau sehingga ayam masak.
  4. Siap! Sedia untuk dihidangkan.

Nutrition:

Resepi Kam Heong Ayam adalah hidangan yang enak dan sihat. Setiap hidangan mengandungi:

  • 424 kalori
  • 20g lemak
  • 6g karbohidrat
  • 51g protein
  • 3g serat

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini. Kami pasti anda akan jatuh cinta dengan citarasa Kam Heong yang unik dan lazat. Selamat mencuba!

Link copied to clipboard.