Resepi Karipap

Resepi Karipap Mudah Dan Rangup
Resepi Karipap Mudah Dan Rangup from fizalinolie-buahhatiku.blogspot.com

Pengenalan

Karipap adalah sejenis makanan ringan yang popular di Malaysia. Ia terdiri daripada kulit yang dibungkus dengan inti berupa kentang, daging, ikan atau sayuran. Karipap biasanya dihidangkan sebagai makanan ringan atau sebagai hidangan pembuka. Resepi karipap ini adalah salah satu hidangan kegemaran di Malaysia, dan sangat sesuai untuk dihidangkan pada acara-acara keluarga atau majlis.

Bahan-bahan

  • 250g tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 biji kentang - dikupas dan dipotong dadu kecil
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 200g daging cincang
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap, campurkan tepung gandum, garam, telur dan air dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Knead adunan hingga ia menjadi lembut dan licin. Tanggalkan adunan dari mangkuk dan sapukan dengan sedikit minyak. Biarkan adunan berehat selama 30 minit.
  2. Untuk membuat inti, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan daging cincang dan kacau hingga daging menjadi coklat keemasan. Tambahkan kentang dan serbuk kari, dan masak hingga kentang empuk. Tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Angkat dan biarkan sejuk.
  3. Untuk membentuk karipap, ambil sedikit adunan kulit dan bulatkan. Letakkan sedikit inti di tengah adunan dan lipat adunan menjadi separuh bulat. Gunakan garpu untuk menekan hujung adunan dan membentuk corak.
  4. Untuk menggoreng karipap, panaskan minyak dalam kuali. Goreng karipap sehingga keemasan dan angkat. Tiriskan minyak dengan menggunakan kertas tisu.
  5. Selesai!

Informasi Nutrisi

Satu hidangan karipap mengandungi kira-kira 250 kalori, 15g lemak, 20g karbohidrat dan 8g protein.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resipi karipap yang sedap ini. Ia pasti akan menjadi hidangan kegemaran anda dan keluarga. Selamat mencuba!

Terima kasih kerana membaca resepi karipap ini. Kami berharap anda telah menikmati membaca dan mencuba resepi ini di rumah. Tetapkan melawat kembali untuk mendapatkan lebih banyak resepi yang sedap dan menarik.

Semoga berjaya dalam memasak!

Link copied to clipboard.