Resepi Gulai Darat Ayam Kelantan

MY COOK BOOK Gulai Darat Ayam Versi Kelantan
MY COOK BOOK Gulai Darat Ayam Versi Kelantan from bukan-resepi-rahsia.blogspot.com

Siapa yang tidak kenal dengan hidangan gulai darat ayam Kelantan? Hidangan yang kaya akan rempah dan cita rasa ini sering dihidangkan pada majlis-majlis keraian di negeri Kelantan. Walaupun asalnya dari Kelantan, namun kini gulai darat ayam Kelantan sudah menjadi hidangan kegemaran di seluruh Malaysia. Berikut adalah resepi untuk membuat gulai darat ayam Kelantan yang sedap dan lezat.

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 batang serai, diketuk
  • 1 labu bawang besar, dihiris halus
  • 5 ulas bawang putih, ditumbuk halus
  • 5 biji cili kering, dikisar
  • 2 sudu besar rempah gulai
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Apabila minyak sudah panas, tumis bawang putih, bawang besar, serai, daun kunyit dan daun limau purut sehingga naik bau.
  3. Tambahkan rempah gulai dan cili yang sudah dikisar. Kacau sebati.
  4. Masukkan ayam dan kacau sebati dengan rempah sehingga ayam berubah warna.
  5. Tuangkan santan dan air. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
  6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
  7. Angkat dan hidangkan.

Nutrisi:

Setiap hidangan gulai darat ayam Kelantan mengandungi 380 kalori, 24 gram protein, 30 gram lemak, dan 5 gram karbohidrat.

Jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi gulai darat ayam Kelantan yang sedap ini. Hidangkan bersama nasi putih panas dan kerabu mangga untuk pengalaman makan yang lebih nikmat. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk membaca resepi masakan lainnya di blog kami.

Link copied to clipboard.