Resepi Kek Lumut Sarawak
Jika anda mencari hidangan tradisional Sarawak yang manis dan lezat, maka resepi kek lumut Sarawak adalah jawapannya. Kek ini terkenal dengan kelembutannya yang luar biasa dan rasa yang kaya. Dengan sedikit usaha, anda juga boleh membuat kek lumut Sarawak yang sempurna di rumah anda sendiri.
Ingredient
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan:
- 200g tepung gandum
- 200g gula
- 6 biji telur
- 150ml minyak masak
- 150ml santan pekat
- 1 sudu teh pewarna hijau (boleh digantikan dengan daun pandan yang dikisar halus)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- Garam secukup rasa
Instructions
Ikuti langkah-langkah di bawah untuk membuat kek lumut Sarawak yang sempurna:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Pukul gula dan telur hingga kembang dan berwarna pucat.
- Tambahkan minyak masak dan santan, kacau rata.
- Campurkan tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, dan garam. Ayakkan campuran ini dan masukkan ke dalam adunan telur sedikit-sedikit sambil dikacau.
- Tambahkan pewarna hijau atau daun pandan yang dikisar halus. Kacau rata.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak.
- Bakar selama kira-kira 50 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.
- Biarkan kek sejuk sebelum dihidangkan.
Nutrition
Berikut adalah nilai pemakanan untuk sekeping kek lumut Sarawak:
- Kalori: 250 kcal
- Lemak: 12g
- Karbohidrat: 30g
- Protein: 5g
- Serat: 1g
Sekarang anda sudah tahu resepi kek lumut Sarawak yang lazat dan mudah untuk dibuat. Coba masak resepi ini di rumah anda dan nikmati kelezatannya bersama keluarga dan rakan-rakan anda.
Baca Juga
Selamat mencuba!