Resepi Sos Black Pepper Chicken Chop

Resipi Chicken Chop Sos Black Pepper Biar Sampai POLARIS
Resipi Chicken Chop Sos Black Pepper Biar Sampai POLARIS from kematangan.blogspot.com

Siapa yang tidak suka dengan hidangan ayam chop yang lazat dan mengenyangkan? Resepi sos black pepper chicken chop adalah salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Dengan gabungan rasa ayam yang rangup dan sos hitam yang pekat, pasti akan memuaskan selera anda!

Ingredient

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ayam - 2 ketul
  • Garam - 1 sudu teh
  • Lada hitam - 1 sudu teh
  • Tepung jagung - 1/2 cawan
  • Telur - 2 biji
  • Sos tiram - 2 sudu besar
  • Kicap cair - 2 sudu besar
  • Lada hitam tumbuk - 1 sudu besar
  • Bawang putih - 2 ulas (diketuk)
  • Bawang besar - 1 biji (dipotong dadu)
  • Cili merah - 2 biji (dipotong serong)
  • Minyak masak - secukupnya untuk menggoreng

Instructions

Cara-cara penyediaan:

  1. Cuci ayam dan keringkan.
  2. Perap ayam dengan garam dan lada hitam selama 30 minit.
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Sapu ayam dengan tepung jagung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
  5. Goreng ayam dalam minyak yang panas sehingga kekuningan dan masak sepenuhnya.
  6. Keluarkan ayam dari kuali dan toskan minyak.
  7. Untuk sos hitam, tumis bawang putih sehingga naik bau.
  8. Tambahkan bawang besar dan cili merah. Tumis sehingga layu.
  9. Tambahkan sos tiram, kicap cair, lada hitam tumbuk dan sedikit air.
  10. Kacau sehingga sos pekat.
  11. Sedia untuk dihidangkan. Letakkan ayam chop di atas pinggan dan tuangkan sos hitam di atasnya.

Nutrition

Setiap hidangan resepi sos black pepper chicken chop mengandungi 300 kalori, 20g protein, 10g lemak tepu, dan 30g karbohidrat.

Jangan tunggu lagi! Cuba resepi sos black pepper chicken chop yang sedap ini hari ini dan nikmati hidangan yang memuaskan selera anda!

Semoga berjaya mencuba resepi ini! Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda dalam mencuba resepi ini di ruangan komen di bawah. Terima kasih kerana membaca!

Link copied to clipboard.