Resepi Kek Sarang Semut Azie Kitchen

Olahan Resepi kek sarang semut kukus azie kitchen Foody Bloggers
Olahan Resepi kek sarang semut kukus azie kitchen Foody Bloggers from foodybloggers.blogspot.com

Jika Anda mencari resepi kek yang sedap dan unik, maka resepi kek sarang semut Azie Kitchen patut dicuba. Kek ini dihasilkan daripada campuran tepung gandum, gula, dan telur. Tapi yang membuatkan kek ini istimewa adalah kehadiran "sarang semut" – sejenis rempah yang memberi aroma dan rasa yang unik.

Bahan-bahan:

  • 250g tepung gandum
  • 250g gula pasir
  • 1 sudu teh sarang semut
  • 6 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 200g butter
  • 1/2 cawan susu segar

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius.
  2. Sapukan mentega pada loyang dan sapukan tepung ke atasnya.
  3. Ayakkan tepung gandum dan sarang semut bersama-sama dalam sebuah bekas.
  4. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan kental.
  5. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  6. Masukkan campuran tepung dan sarang semut secara bergantian dengan susu, dan kacau rata.
  7. Leburkan butter dan masukkan ke dalam adunan. Gaul rata.
  8. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
  9. Bakar kek selama 60 minit atau sehingga masak.
  10. Angkat kek dari oven dan biarkan sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

Informasi Nutrisi:

Satu hidangan kek sarang semut mengandungi sekitar 300 kkal.

Kek sarang semut Azie Kitchen adalah resepi yang sangat istimewa dan unik. Jangan takut mencuba resepi ini di rumah anda dan nikmatilah keharuman dan kelezatan kek yang sangat spesial ini.

Terima kasih kerana membaca! Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga anda.

Link copied to clipboard.